♥ Our Special Moments ♥

Daisypath Anniversary tickers

Khamis, 7 Februari 2013

PREVIEW Majlis Cukur Jambul F JUNIOR



Salam

Sekian lama menghilang hampir sebulan,kini saya kembali di bulan Febuari pula. Banyak benda yg berlaku dalam kehidupan saya,macam2 jenis DIY yg saya buat untuk "Rumah Ku Syurga KU" hinggalah saya tidak berkesempaian untuk penulisan blog saya ni.

Alhamdullilah, 05 Januari 2013,saya dan suami ada membuat majlis cukur jambul untuk baby Firas,Semua berjalan lancar seperti yang di rancang.. Mana yg ada tersalah silap harap dapat di maafkan bagi pihak kami sekeluarga.














 

AKHIR SEKALI ; MY OUR FAMILY :)





Rabu, 16 Januari 2013

Idea 2013

Salam


Saya baru sahaja diraikan dalam satu majlis Bridal shower yang simple dengan kawan-kawan rapat saya. Sekadar berkumpul, makan-makan dan berbual. Tiada aktiviti liar. Saya pasti Kalau saya terjumpa idea ni, saya pakai dah masa Bridal shower dulu. Tak pun minta kawan2 rapat saya yang datang masa nikah, untuk tinggalkan kesan bibir mereka.minta sign skali siap-siap dengan ucapan.




Saya nak kongsikan beberapa idea perkahwinan yang saya perolehi daripada Pinterest. Google pictures adalah 2010. Sekarang semua pakai Pinterest.






1. Dalam budaya kita, takde budak yang akan bawa cincin pasal semuanya diletakkan dalam dulang hantaran. Tapi kalau nak gunakan idea ni untuk pengiring cilik ketika perarakan pengantin, mungkin boleh



















2. Arch bunga sudah menjadi kebiasaan. Mungkin boleh gunakan idea baru ni. Kelihatan terapung-apung, beri kesan baru kepada tetamu










3. Beri sedikit pengenalan kepada tetamu tentang perjalanan cinta korang. Letakkan di meja Guestbook pun boleh










4. Buat sesuatu yang berbeza untuk gambar bersama dayang-dayang. Daripada pose gila-gila/manja/ gedik, apa kata amik gambar seorang wakil dayang membacakan doa buat bakal pengantin. Macam gambar kat bawah ni, cara diorang berdoa begitu. Tapi kita orang Islam berbeza, jadi mungkin boleh abadikan pose ketua dayang/ pengapit membacakan doa buat bakal pengantin untuk menempuh hari majlis di dalam bilik pengantin.






5. Ni sesuai untuk majlis di waktu malam atau dewan. Gunakan lampu lip lap kecil ni dan selitkan di bawah meja. Tak perlukan bunga bagai sudah.






6. Tiada sebab untuk gambar-gambar dibawah. Saya suka tengok, jadi saya masukkan.











.. Dan apabila melihat gambar di bawah ni










 





Selamat merancang bakal-bakal pengantin 2013

Jumaat, 7 Disember 2012

Ringkas

Salam dan hai

Pengumuman: Pada mereka yang ada minta kertas kerja kahwin, tapi terima emel tanpa sebarang fail kepilan, tolong emel pada saya semula. Saya secara tak sengaja telah TERdelete kan sent item kat dalam trash. Jadi langsung tiada rekod penerima.

Maaf, ditarik ke kiri dan ke kanan. Tengah cuba seimbangkan kehidupan yang telah berubah 360 darjah ini.



Saya tak perlukan lebih 24 jam sehari.

Saya cuma perlu menguruskan 24 jam yang telah diberi dengan lebih teratur.

Nana Di Mana ?

Salam dan hai

Hampir 2bulan berlalu sejak post terakhir saya disini.

Ye, saya masih disini dan masih belum sempat mengarang apa-apa post yang padat pengisiannya. Terlalu banyak yang saya ingin kongsikan disini.

Tentang pengalaman berpantang saya

Tentang pengalaman melanggar pantang saya. Hehe

Tentang pengalaman menyusu badan kali pertama

Tentang pengalaman kegagalan menyusu badan kali pertama juga. Haih *siap nangis-nangis berduet dengan baby haha.

Tapi si tenit ni perlukan perhatian juga.

Bos kecik.


Mengatur waktu dengan bijak--itu skill yang perlu saya tajamkan buat masa sekarang.

InsyaAllah, kalau berkesempatan menulis, saya akan berikan post terbaru nanti ya.

Sehingga itu, jaga diri dan mereka yang tersayang.

DIY DIY & DIY

Salam dan hai


Ok, post ringkas. Nak kongsi beberapa link DIY yang saya rasa mudah dan tidak mustahil dihasilkan sendiri. 


Enjoy!! Selamat mencuba




Letter Bottles With a Hot Glue Gun

Decor / I always wondered how they did that. hot glue a bottle and spray paint

Sumber: Disini



Color Your Shoe Soles With Nail Polish

Pinned Image
Sumber: Di sini

No-Sew Pillow Cover







Sumber Disini


 Make a Sharpie Mug

Make a Sharpie Mug


Inverted Balloon
Pinned Image
DIY: put a marble inside to weigh it down


Crayon heart shape as Doorgift for kids



Sumber: Di sini



Unexpected color to the ceiling or patio with crepe paper flowers



Sumber: Disini


Pattern Fan Blades

 

Ahad, 14 Oktober 2012

Drama KRONOLOGI Kelahiran 2


Salam


Ok, tanpa membuang masa, jom kita sambung cerita daripada bahagian pertama

.
.
.
.
.
Masa tu sakit contraction amat la sakit sangat-sangat.

Dan saya cuma asyik kata "SAYA NAK BERAK.. SAYA NAK BERAK"

Tapi rasa macam tiada siapa kasi perhatian pada saya.


Maka..


Saya TERkentut kat atas katil tu.

Berlaku sekelip mata, memang tak dapat nak tahan. Malu kot, sudah la doktor lelaki, jururawat sampai 3 orang, di hadapan Mr Husband lak tu.! Dulu, masa bercinta, nak kentut pun tak berani. Ni dah kahwin, siap depan Mr Husband pulak tu. Haha

Malu..

Tapi malu-malu pun sakit tak hilang. Doktor tengok bukaan masih sama, dia kata saya terpaksa buat ceaser sebab jantung baby dah lemah bila dia tengok result CTG yang kurang cantik,dengan saya yang menahan contraction nya. Masa ni dah fikir bukan2 sebab last minit ceaser,maunya tak panik Mr Husband bila dengar,Masa ni saya tengok Mr Husband dah tak senang duduk macam cacing kepanasan,dia mula call semua ahli keluarga kami. Saya pun reda jer sign borang yang di beri. Memang dah tak fikir apa,saya di siapkan untuk tolak masuk ke bilik OT,dalam perjalanan saya sempat memohon maaf dan menggenggam tgn Mr Husband walaupun masa tu contraction terasa makin teruk !


Sampai bilik OT

Saya??

Ok, tak cakap dah "Saya nak berak". Saya cuma cakap Allahuakbar aje masa tu sebab saya dah tak rasa apa2 yg Doktor Haji Nazri buar sebab saya telah dibius separuh sedar,masa ni lah saya borak2 dengan doktor dan nurse.

Serius, kecoh gila bilik bersalin tu.


alhamdulillah, tepat 11:22 pagi,  saya dengar tangisan pertama baby. Jururawat yang angkat baby tu dan kata, "Puan, tengok. baby boy ke baby girl?"

Saya??

Saya kata  "Baby boy" pasal masa pemeriksaan, doktor kata lelaki hehe. Masa tu memang badan penat sangat. Saya membayangkan lepas melahirkan bayi, saya akan nangis, macam dalam cerita petang-petang kat tv tu. Tapi saya tidak la menangis, Cuma terasa amat penat. Dan menuggu untuk Doktor selesai jahit luka didalam, Seterusnya saya ditolak ke satu ruang,tak pasti ruang apa,saya nampak baby ada di sebelah,Hampir 1jam juga saya di situ sementara saya di tolak balik masuk ke bilik.

Uri keluar Alhamdulillah tiada masalah. Doktor yang jahitkan saya juga keluarkan darah beku.  Lepas tu, jururawat bawa baby masuk semula ke wad bersalin dan beri pada saya untuk saya susukan. Tapi dia nak tidur, tak mahu susu. Jadi jururawat letak semula baby.

Bila tinggal berdua sahaja dengan Mr Husband, kami masing-masing berpandangan. Sebabnya? Kami tak tahu nak pegang baby ni macam mana.

Nasib doktor yang sambut baby tadi, muncul semula. Dia terpaksa tinggalkan saya sebab ada kecemasan di bilik OR. Dia datang semula untuk tengok keadaan saya. Kami terus terang sahaja pada dia, yang kami tak reti dan tak berani nak pegang baby kami. Doktor tu yang ajar  pegang, memandangkan Mr Husband kena azankan baby.

Sempat berborak dengan Mr Husband kejap,dia terlalu risau masa saya berada di dalam OT,Dia kata Dato Doktor Zul keluar terus ucapkan "tahniah dapat baby boy" tapi dia tak bagitau keadaan saya,dia tunggu lagi sampai doktor Haji Nazri keluar," isteri awak selamat dan sempat minta Mr husband belikan Bubur McD untuk saya lepas ni. ahaha




Tepat 12.30tghari,saya di usung keluar dari bilik OT untuk kembali ke bilik,dekat luar saya nampak muka Mr Husband dulu kemudian kaum kerabat kami.
Baby pun diletakkan disebelah saya. Baby baik, tak menangis. Cuma tidur sahaja. Malam tu saya tak dapat tidur, badan terlalu letih. Saya cuma berbaring sahaja, sehingga la subuh.Berbaring sambil melihat nyawa yang 38minggu saya kandungkan. Macam tak percaya semuanya telah selamat. Bagai tidak percaya yang saya dapat merasa kedua dua kesakitan yang hendak bersalin secara normal kemudian secara ceaser, Terkebil-kebil saya pandang dia, macam tak percaya saya dah jadi Ibu. Saya pegang perut yang dulu buncit, sekarang --erm.. perut berlapis.. huaa~~!!
.
Alhamdulillah, baby sihat . Saya keluar hospital pada 4hb sebab saya ceaser,tu makan masa untuk keluar berbanding bersalin normal, dalam pukul 3 lebih. Dapat hadiah daripada pihak Hospital. Dalam tu ada set mandian baby.


Jadi, tu la kisah pengalaman saya melahirkan permata hati kami ke dunia ini. Penuh dengan drama.

Selepas mengharungi pengalaman ini, apa yang saya boleh kata, rezeki setiap orang memang berbeza. Mungkin rezeki saya, tidak menanggung sakit nak bersalin, tapi saya merasa sakit contraction yang amat.

Untuk orang yang tidak pernah pergi ke mana-mana kelas atau membaca bahan untuk melengkapkan diri bagi menghadapi proses bersalin ni, bagi saya, selagi kita dengar cakap doktor dan jururawat, kita redha dan tawakal padaNya, semuanya InsyaAllah akan OK. Bersalin tak sakit, kalau kita dengar arahan mereka dengan betul dan memang teknik pernafasan amat penting.

Kita bercerita tentang baby tapi saya belum kongsi lagi nama anak kami kan?

Ada kisahnya, nak memberi nama ni. Mr Husband beri idea untuk gunakan huruf pertama nama dia untuk namakan baby kami. Untuk tu, dah tentu la huruf F


Perkenalkan:


Nama: Muhammad Firas Aryyan Bin Muhammad Farhain
Tarikh Lahir: 02 Oktober 2012
Tempat Lahir: Hospital KPJ Shah Alam
Waktu Kelahiran: 11:22 pagi
Berat: 2.74kg
Tinggi: 53cm



Saya tahu, saya suka letak gambar sipi-sipi, tapi untuk kali ni, saya kongsi gambar baby kami beberapa jam selepas dilahirkan ke dunia. Masa ni, masih lebam lagi. Sekarang pipi tembam dah takde, hari-hari kena picit. Hehe

InsyaAllah, post akan datang saya akan tulis tentang pengalaman berpantang saya.

Harap masa mengizinkan, InsyaAllah.

Sabtu, 13 Oktober 2012

Drama KRONOLOGI Kelahiran 1

Salam dan hai
Jauh sekali tak tahan dengan rutin berpantang yang sudah di aturkan. Cuma rasa macam tak sanggup di layan bagai 'tuan puteri'. Makan dihidangkan, cuma bawa diri sahaja ke meja makan. Pinggan pun akan di ambil. Air mandi disediakan. Serba serbi memang tugas saya cuma kasi baby susu sahaja * dan nyelit tulis blog :P* Semua yang lain telah di sediakan.
Ye, memang betul-betul pastikan saya berpantang mengikut cara-cara tradisionalnya. Semua kerja tak boleh dibuat. Angkat cawan ke dapur pun tak kasi.
 

Untuk post kali ini, saya nak berkongsi kronologi kisah kelahiran F junior

Tapi atas kekangan masa dan idea, saya bahagikan kisah ini kepada beberapa bahagian.
 

Bahagian Pertama: Kita hanya merancang. Allah tetap yang tentukan.Sabtu, 29hb Minggu ke 38
Aktiviti saya tidak berubah. Saya masih mengemas rumah macam biasa, masak macam biasa. Memenuhi temujanji bersama Doktor Haji Nazri pagi tu.

Macam biase bila nama dah dipanggil,Doc cek tu dan ini. Tak sangka pula kene seluk ! Okey sempat tanya dengan Nurse,"sakit tak seluk tu " nurse kata "tak sakit,tarik nafas dalam2 eh"   JENG JENG JENG ! tak sangka pun yang laluan dah terbuka 3cm,Okey sangat terkejut kami berdua,tercengang kejap ! Tapi Doc baik hati,tak bagi saya admit dan nasihatkan saya suruh pergi window shoping lagi tu. Doc cuma bagitau "tak lama dah ni,esok atau lusa dah boleh" haha macam tak percaya,saya nak beranak dah,walhal date EDD saya 14hb.
 

Ahad, 30hb

Masa ni dah sedikit risau bila la baby nak keluar. Sebab tanda tanda dah mula turun,sakit perut + lendir darah. tapi tetap nak pergi jalan jalan juga,Sempat pusing2 semua shopping mall dekat lembah klang dari pagi sampai malam.
Dengan harapan,bukaan cepat buka bila pergi temujanji esok dengan doktor lagi.

Isnin 1hb
Pagi tu, saya pergi untuk checkup di Hospital KPJ Shah Alam dengan Doktor Haji Nazri.
Doktor dah tetapkan untuk temujanji bersama saya. Pemeriksaan seperti biasa.Hari ni juga adalah pengalaman kedua kena seluk. Okey kali ni memang dah sakit sangat bila kene seluk !. Saya dah baca banyak sangat pengalaman sakit diseluk, jadi automatik saya dah bina dalam otak ni, mesti sakit kena seluk..Dan ye memang sakit kena seluk--terutama kalau kita melawan/ halang/ kemut. Haha. Terus trauma. Doktor Haji Nazri dah kata "jangan lawan", tapi saya kemut juga pasal takut sakit. Bila fikir semula, kena seluk aje kot, bukan kena raba ke apa nak trauma sangat aku ni! Bukaan masih 3 cm sahaja, Punya beria saya jalan kaki semalam bagai nak tercabut kaki ni,rupanya masih sama lagi bukaannya.

Tips: Doktor Haji Nazri ada bagitau, untuk elakkan induce, bila dah dekat-dekat dengan tarikh EDD, bersama la dengan suami. Tu "induce" yang paling semulajadi.

Disebabkan saya sakit sebab kene seluk tu,Doktor minta saya admit terus, Masa tu,baru saya ingat,dapur gas dah tutup ke? Pintu berkunci tak? haha.

Selepas pemeriksaan,Mulalah hati ni resah gelisah,siap menangis tu ! Sebabnya,betul ke AKU DAH NAK BESALIN?, Masa tu lah pandang muka Mr Husband,Naik wad, saya diminta untuk CTG. Nurse baik sangat, siap ajar Mr Husband cara nak tengok graf yang mana jantung baby, yang mana contraction.


Malam tu,Saya rehat atas katil, tapi sakit contraction dah mula terasa setiap 1jam,Masa tu Nurse memang keluar masuk bilik sebab nak cek CTG . Mr husband solat Isya' dulu di sebelah katil saya dan saya pula cuma mengerang-ngerang atas katil. Bila sakit contraction datang, saya pegang besi katil tu kuat-kuat. Tapi lama-lama tu terfikir, kalau macam ni, mahu nye masa bersalin nanti, saya takde tenaga dah. Jadi saya biarkan sahaja sakit contraction tu datang tanpa dilawan. Terfikir nak buat teknik pernafasan, tapi saya tak ada masuk mana-mana kelas haha. Jadi saya bernafas sahaja macam yang saya tengok kat tv bila ada adengan wanita nak bersalin. sambil tu baca surah Nabi Yunus masa keluar daripada perut ikan tu.
 
Hari Kelahiran - 2hb Oktober 2012
5pagi - Sakit contraction memang nauzubillah amat sakit bagi saya. Walaupun semalam saya takut diseluk, tapi masa sakit contraction ni, saya sendiri minta tolong jururawat periksa bukaan saya. Bila dia periksa, sudah 5cm.
 

Mr Husband sentiasa disebelah saya. Dia tak tahu nak buat apa. Saya cuma minta dia SMS keluarga kami .Masa tahan sakit contraction, macam-macam saya fikir dan rasa. Masa tu la terasa macam kepala baby dah nak keluar sangat kat bawah tu. Masa ni la fikir kenapa air ketuban tak keluar-keluar lagi.

Mungkin dah ditakdirkan, sakit contraction bagi saya memang tak tertanggung. Nak kira berapa kekerapannya, saya tak pernah tahu pasal tak baca hal ni hehe. *Teori saya, kalau saya tahu terlalu banyak, saya takut saya akan lebih panik. Jadi mungkin ada baik tak tahu. Tapi memang amat sakit. Apatah lagi untuk orang yang jarang kena period pain, jadi saya tak tahu nak samakan sakitnya bagaimana. Mr Husband disebelah cuma usap kepala saya sahaja pasal dia pun tak tahu nak buat apa.



6.30pagi - Saya di minta untuk pergi ke labour room,Masa ni macam macam ayat yang dah terkumat kamit dekat bibir saya. Saya di minta untuk baring kemudian nurse ada masukkan sebatang lidi,masa tu lah saya rasa sejuk di kaki,bila saya tanya Mr Husband "air apa yang mengalir" rupanya "nurse pecahkan air ketuban". Masa ni lah,contraction makin kerap yang amat ! Tambah lagi Nurse masukkan induce ! Sebab saya dah terlampau sakit sangat ! Sampaikan saya pegang besi katil tu bagau nak roboh! Masa nilah saya pegang erat tangan Mr Husband,kata Mr Husband "tangan saya macam lelaki nak gaduh" sampai merah2 saya genggam. Mana taknya contractionnya yang teramat sangat ! Nurse minta saya sedut gas bagi menghilangkan sakit tapi tak berjaya ! sebab gas tu tak mendatangkan apa2 faedah pun. haha


Walaupun sebelum ni, saya dah tanamkan azam dalam hati tak mahu ambil epidural selepas bermacam-macam pendapat yang saya dengar, tapi bila dah rasa sakit contraction tu, memang saya lemah semangat. Saya minta Mr Husband panggilkan nurse, saya nak amik epidural.
Tapi tak boleh bila nurse tengok hasil CTG saya kurang memuaskan,jantung baby dan saya tidak stabil sebab saya menahan sakitnya. Nurse minta saya bertenang dan suruh saya tarik nafas,tapi saya dah tak boleh buat semua tu sebab saya sakit yang terlampau !!!

Nurse Terus periksa bukaan saya dan bukaan baru 6cm,tapi saya dah tak tahan,bayangkan saya menahan contraction dari 7pagi smpai 10.30pagi,nurse pecahkan ketuban sekitar 6.45pagi kemudian induce masuk,maunya saya tak meraung.


Masa tu sakit contraction amat la sakit sangat-sangat.

Dan saya cuma asyik kata
"SAYA NAK BERAK.. SAYA NAK BERAK"
...

..

..


Episod seterusnya akan bersambung-- berak di atas katil bersalin-- nice~~~ ahaha * takmo dah bersalin kat KPJ pasal segan dengan jururawat dan doktor masa tu





Nota: Ada ke ibu mengandung yang terjerit-jerit kata nak berak selain saya? Harap ada, tak de la saya rasa keseorangan sangat aahahah